Izložbe (1 ukupno)

Španjolska gripa - bjelovarska priča

MEĐUNARODNI DAN ARHIVA(1).jpg

Autorica izložbe „Španjolska gripa - bjelovarska priča“, knjižničarka Medicinske škole Bjelovar, Zorka Renić, izložbu je osmislila u dva dijela.

U prvom je prikazan niz zanimljivosti i općenitih podatka o španjolskoj gripi (valovi gripe, simptomi, broj žrtava, cenzura vijesti, smrtnost, naziv i liječenje).

U drugom dijelu izložbe govori se o Bjelovaru prije sto godina, o prijelomnoj 1918. godini. Kako je Bjelovar dočekao kraj Velikog rata, zašto je u gradu vladala euforija, humanost, ali i glad, bolesti, krađe, rasprave i sukobi? Je li moguće da je hrana poskupjela 100 do 1000 puta? Gdje se moglo liječiti, koji su liječnici zaslužni za razvoj bjelovarskog zdravstva? Koliko je stanovnika imao grad po popisu iz 1917. i po čemu je ovaj popis stanovnika zanimljiv?

Uz odgovore na ova i brojna slična pitanja, autorica izložbe nastojala je ispričati priče o najugroženijim i najčešćim žrtvama španjolske gripe u gradu: vojnicima, ruskim zarobljenicima, nastavnicima, gladnoj djeci iz Dalmacije, Bosne, Hercegovine, Like i drugih krajeva koji su se privremeno nastanili u Bjelovaru i okolnim selima. U kontekstu pandemije COVID - 19 virusa izložba o španjolskoj gripi koja je nastala prije dvije godine aktualna je i može bit poveznica ondašnjih i sadašnjih događanja. Iako je sto godina prošlo između ove dvije pandemije, i svijet se potpuno promijenio, ipak ta dva događaja i situacije imaju i brojne sličnosti. Karantena, zabrana okupljanja, različiti načini liječenja, brojne dezinformacije i lažne vijesti!

Uvjerite se sami!

Tags: